Κατερίνα Χατζηαντωνίου – CBT Ψυχολόγος

Ψυχοθεραπεία

Συνεδριες δια ζωσησ και εξ' αποστασεως

Παρέχονται συνεδρίες τόσο δια ζώσης όσο και εξ’ αποστάσεως για άτομα που δυσκολεύονται να μετακινηθούν είτε βρίσκονται εκτός Μυτιλήνης. Οι εξ αποστάσεως συνεδρίες ΓΣΘ φαίνεται από την τελευταία βιβλιογραφία ότι δεν υστερούν αποτελεσματικότητας από αυτές που πραγματοποιούνται δια ζώσης, ενώ ταυτόχρονα έδωσαν την ευκαιρία ψυχοθεραπείας σε άτομα που δυσκολεύονταν λόγω κωλυμάτων να λάβουν βοήθεια για την ψυχική τους υγεία.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Γνωσιακή Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι μια μέθοδος που αναπτύχθηκε την δεκαετία του 1960 από τον ψυχίατρο Aaron T. Beck. Στηρίζεται στο θεωρητικό υπόβαθρο ότι τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές του ατόμου καθορίζονται από τον τρόπο που σκέφτεται για τα γεγονότα. Οι σκέψεις του βασίζονται στα συμπεράσματα που έχουν δημιουργηθεί από προηγούμενες εμπειρίες καθώς και απο γονεϊκές και κοινωνικές επιδράσεις.

Θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης

H Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης είναι μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες τρίτης γενιάς που αναπτύχθηκε στα μέσα του 90’ από τον καθηγητή ψυχολογίας Steven Hayes και τους συνεργάτες του. Η ΘΑΔ είναι μια μορφή Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (ΓΣΘ) που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ένα μεγάλο εύρος ψυχολογικών και σωματικών δυσκολιών, κυρίως σε συνθήκες που είναι χρόνιες και ανθεκτικές στη θεραπεία.

Ψυχικές δυσκολίες

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη έμμονων σκέψεων, οι οποίες είναι ανεπιθύμητες και μη αποδεκτές ενώ μοιάζουν να εμφανίζονται απρόσκλητα. Το άτομο προσπαθεί έντονα να τις αγνοήσει ή να τις καταστείλει εξουδετερώνοντας τες με κάποια άλλη σκέψη ή πράξη. Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από αυτή τη διαταραχή αναγνωρίζουν ότι οι σκέψεις αυτές είναι προϊόντα του δικού τους νου ωστόσο η δυσφορία και η δυσκολία που προκαλούν είναι πολύ μεγάλη.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη ως διαταραχή είναι κάτι περισσότερο από το αίσθημα λύπης ή κούρασης για λίγες μέρες. Είναι μια συχνή διαταραχή που περιλαμβάνει συναισθήματα θλίψης και απελπισίας, μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που παλαιότερα είχα ενδιαφέρον για το άτομο. Πιθανόν να περιλαμβάνει μειωμένη η πολύ περισσότερη όρεξη στο βαθμό που το άτομο έχει αυξομειώσεις βάρους, καθώς και συνεχόμενη κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, είναι συχνό να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή να πάρει απλές αποφάσεις. Τέλος, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να συνοδεύεται από σκέψεις θανάτου ή από έναν συνεχόμενο αυτοκτονικό ιδεασμό.

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

H Γενικευμένη Αγχώδης διαταραχή χαρακτηρίζεται από επίμονο, ελεύθερα διακυμαινόμενο άγχος το οποίο δυσκολεύονται να ελέγξουν και από ένα πλήθος σωματικών συμπτωμάτων και συναισθημάτων όπως η νευρικότητα, ο φόβος, το τρέμουλο, ο ιδρώτας ή ευερεθιστότητα κ.α. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της είναι ένα μη ρεαλιστικό ή υπερβολικό άγχος, το οποίο είναι διάχυτο σε αρκετές πτυχές της καθημερινότητας, χρόνιο χωρίς να είναι απαραίτητα συνδεδεμένο με κρίσεις πανικού. Συχνά στην Γενικευμένη Αγχώδη διαταραχή εμφανίζονται ήπια συμπτώματα μελαγχολίας καθώς και δυσκολίες στον κοινωνικό και επαγγελματικό χώρο. Oι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από αυτή τη διαταραχή αναφέρουν ότι ανησυχούν για πράγματα που αν και έχουν μικρές πιθανότητες να συμβούν, ωστόσο τους απασχολούν σε βαθμό δυσφορίας.

Άγχος ασθένειας

Πρόκειται για μια διαταραχή, η οποία να αναφέρεται στην εμμονική ενασχόληση του ατόμου με την πιθανότητα ότι πάσχει από κάποια ασθένεια στο παρόν είτε πρόκειται να πάσχει στο μέλλον, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα ή με την παρουσία ήπιας έντασης συμπτωματολογίας. Ως αποτέλεσμα αυτού, το άτομο βιώνει υψηλό άγχος σχετικά με την υγεία του και καταφεύγει σε υπερβολικές συμπεριφορές είτε μέσω του ελέγχου είτε αποφεύγοντας καταστάσεις που θυμίζουν την ασθένεια. Ακόμα συχνά αποφεύγει δραστηριότητες που πιθανόν, φυσιολογικά να επιφέρουν κάποια σωματικά συμπτώματα , όπως η γυμναστική.

Διαταραχή πανικού

Η Διαταραχή Πανικού είναι μια αγχώδης διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες και τακτικά εμφανιζόμενες κρίσεις πανικού. Μια κρίση πανικού είναι ένα απροσδόκητο επεισόδιο έντονου φόβου συνοδευόμενο με έντονα σωματικά, ψυχολογικά και συμπεριφορικά συμπτώματα. Αρκετά συχνά οι άνθρωποι συγχέουν τις κρίσεις πανικού με ένα καρδιακό επεισόδιο και φοβούνται ότι κινδυνεύουν από αυτές. Σε άλλες περιπτώσεις, επειδή δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν το γεγονός θεωρούν ότι πρόκειται να τρελαθούν. Καμία από τις δυο σκέψεις δεν υφίσταται ως πιθανότητα στην κρίση πανικού και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που όταν το άτομο εκπαιδευτεί σε αυτές, τέτοιας έντασης σκέψης παύουν να έχουν τόση δύναμη.

Αγοραφοβία

Πρόκειται για μια διαταραχή άγχους, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη δυσφορία σε περιπτώσεις που το άτομο βρίσκεται σε τοποθεσίες από τις οποίες είναι δύσκολο να διαφύγει λόγω της πολυκοσμίας, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, σουπερ μάρκετ, θέατρα κλπ. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των τοποθεσιών είναι η δύσκολη διαφυγή σε περίπτωση κινδύνου. Η αγοραφοβία ενισχύεται από την τάση του ατόμου να ξεκινήσεις να αποφεύγει μέρη ώστε να μη βιώνει δυσφορικά συναισθήματα. Ωστόσο, σε αντίθεση από αυτό που επιθυμεί, η αποφυγή ενισχύει τον φόβο και αντιλαμβάνεται μέρη όλο και πιο απειλητικά από ότι παλαιότερα.

Κοινωνική φοβία

Η κοινωνική φοβία, είναι μια διαταραχή άγχους που χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο, άγχος σε κοινωνικές περιστάσεις. Το άτομο παρουσιάζει έντονο στρες όταν αλληλεπιδρά με άλλα άτομα και ανησυχεί ότι θα κριθεί έντονα και ότι οι άλλοι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την δυσφορία του. Η ανησυχία αυτή προκαλεί δυσκολίες στην συμπεριφορά του αλλά και στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Συνήθως, το άτομο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα του άγχους του, αποφεύγει καταστάσεις που περιλαμβάνουν κοινωνική έκθεση και θεωρεί ότι πρόκειται να γίνει αντικείμενο κριτικής.

Δυσκολίες σχετιζόμενες με τον εαυτό

Οι ψυχολογικές δυσκολίες οι οποίες αντιμετωπίζει το κάθε άτομο δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από κάποιο σύμπτωμα ή να αναφέρονται σε συγκεκριμένες ξεκάθαρες καταστάσεις. Αρκετές από αυτές πηγάζουν από χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα οποία έχουν δομηθεί μέσα από καταστάσεις τις οποίες έχει βιώσει στο παρελθόν ή έχει διδαχθεί μέσω του οικογενειακού- κοινωνικού περιβάλλοντος. Δυσκολίες όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η σύναψη των διαπροσωπικών σχέσεων, η αυτολύπηση, η έλλειψη διεκδικητικότητας συνήθως σχετίζονται με μαθημένα πρότυπα συμπεριφοράς, εγκαθιδρύοντας αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό, οι οποίες είναι αρκετά δύσκολο να διακριθούν ωστόσο δεν παύουν να δυσκολεύουν το άτομο.